İçindekiler
- 1 Emirgan Korusu giriş ücreti 2023
- 1.1 emirgan korusu sarı köşk
- 1.2 Emirgan Korusu Nerede
- 1.3 Emirgan Korusuna Nasıl Gidilir?
- 1.4 Emirgan Korusu Otopark Var Mı ?
- 1.5 Emirgan Korusu Videosu
- 1.6 Emirgan Korusunda Mangal Yakmak Yasak Mı ?
- 1.7 Emirgan Korusu Giriş Ücretleri 2023
- 1.8
- 1.9
- 1.10 Emirgan Korusu Kahvaltı ve Yemek Fiyatları
- 1.11 Emirgan Korusu Kahvaltı
- 1.12 Emirgan Korusu Yemek Fiyatları
- 1.13 Emirgan Korusu Lale Festivali Ne Zaman Yapılıyor ?
- 1.14 Emirgan Korusunda Müze Kart Geçiyor mu
- 1.15 Emirgan Korusu Gitmeden Gör (Sanal Tur)
- 1.16 Emirgan Korusu Ziyaret Saatleri
- 1.17 Emirgan Korusu Engelli Araçlara Uygun Mu ?
- 1.18 Emirgan Korusu Hikayesi
Son Güncelleme 5 Temmuz 2023
Emirgan Korusu, İstanbul’un en önemli doğal ve tarihi miraslarından biridir. Yeşil alanı, tarihi yapıları ve Boğaz manzarası ile İstanbul’un en güzel parklarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu makalede, Emirgan Korusu’nun tarihçesi, özellikleri ve gezilecek yerleri hakkında bilgi vererek bir makale yazacağım.
Emirgan Korusu Tarihçesi
Emirgan Korusu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Osmanlı döneminde av köşkü olarak kullanılan bu alan daha sonra koru olarak düzenlenmiştir. 16. yüzyılın sonlarında İstanbul Valisi olan Hacı Beşir Ağa, Emirgan Korusu’nu satın alarak kendi adına yaptırdığı köşk ile burayı önemli bir mesire alanı haline getirdi. 18. yüzyılda da II. Mahmud döneminde, koru genişletilerek günümüzdeki haline getirildi.
Emirgan Korusu Özellikleri
Emirgan Korusu, İstanbul’un en büyük parklarından biridir. 117 hektarlık bir alana yayılan koru, doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Çam, ıhlamur, kızılağaç, meşe ve söğüt ağaçları ile kaplı olan Emirgan Korusu, şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler için ideal bir yerdir. Ayrıca, koruda bulunan tarihi yapılar da burayı ziyaret etmek için birçok insanın tercih etmesinde etkili olmaktadır.
Gezilecek Yerler
Emirgan Korusu’nu ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden bazıları şunlardır:
- Emirgan Korusu Köşkü: İstanbul Valisi Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılan köşk, korunun en önemli tarihi yapılarından biridir. İçerisinde çeşitli sanat eserleri bulunan köşk, İstanbul’un tarihi miraslarından biri olarak kabul edilmektedir.
- Sakıp Sabancı Müzesi: Emirgan Korusu’nda bulunan müze, Osmanlı dönemine ait bir köşkte yer almaktadır. Müzede, Türk ve dünya sanatı eserleri sergilenmektedir.
- Hidiv Kasrı: 1907 yılında İstanbul Valisi Abbas Halim Paşa tarafından yaptırılan kasır, İstanbul’un en güzel yapılarından biridir. Kasır, Osmanlı dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
- Korusu’nun doğal güzellikleri: Emirgan Korusu’nda yürük ederken, doğanın güzellikleriyle de karşılaşabilirsiniz. Koruda bulunan gölet, çeşitli bitki türleri ve kuşlar, doğa tutkunlarının ilgisini çekmektedir. Ayrıca, koru içerisinde bulunan yürüyüş yolları ve piknik alanları da ziyaretçilerin keyifli vakit geçirmelerini sağlamaktadır.
Emirgan Korusu’na Nasıl Gidilir?
Emirgan Korusu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezinden koruya ulaşmak için birkaç farklı ulaşım seçeneği mevcuttur. İstanbul’da yaşayanlar, araçlarıyla veya toplu taşıma araçlarıyla koruya kolaylıkla ulaşabilirler. Toplu taşıma araçları arasında otobüs ve İETT hatları bulunmaktadır.
Emirgan Korusu, İstanbul’un en önemli doğal ve tarihi miraslarından biridir. Korunun tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve gezilecek yerleri ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Bu makalede, Emirgan Korusu’nun tarihçesi, özellikleri ve gezilecek yerleri hakkında bilgi vererek bir makale yazdım. Emirgan Korusu’nu ziyaret etmek isteyenler için, korunun özelliklerini ve nasıl gidileceğini anlatarak, ziyaret planlamalarına yardımcı olmayı amaçladım.
Emirgan Korusu giriş ücreti 2023
Emirgan korusunu yazmak için, İstanbul da Sarıyer ilçesine bağlı olan, yem yeşil bir alana sahip, Emirgan korusuna geldim. Hatta bu yazıyı şuanda, emirgan korusundan yazıyorum sizlere. Gayet büyük bir alana sahiptir. Bir tarafında eşsiz İstanbul Boğazı manzarası bulunmaktadır.
İçerisinde, pembe, beyaz ve sarı köşk olmak üzere, üç tane köşk bulunmaktadır. Pembe köşk şuan aktif olarak kullanılmasa da, sarı köşk içerisinde, İstanbul sosyal tesisler bulunmaktadır. İçeride özel bir restaurant yoktur.
Sosyal tesis fiyatları da çok pahalı değildir açıkçası dışarıdaki yerler gibi değildir. Çok uygun da değil, ama çok pahalı da değil. Bütçe meselesi elbette bu durum, biraz bununla da alakalı. İstinye semtinde olan Emirgan korusuna sahil yolu üzerinden ulaşılmaktadır. Araç girişi de mevcuttur buraya. Emirgan korusu, 4.Murat tarafından yaptırılmıştır. Geçmişi 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır.
emirgan korusu sarı köşk
Bir kaç kez el değiştiren Emirgan korusu, en sonunda, Lütfi Kırdar tarafından kamulaştırılarak halka açılmıştır. Açıkçası kendisini tanımamama rağmen, gönlümden minnet kopuyor kendisine, böyle güzel bir yeri bize açtığı için. Kendisi İstanbul Büyük Şehir başkanlığı yapmış, kamulaştırdığı tarihlerde.
Sincapların bol olduğu, kazların, ördeklerin, kuşların bol olduğu, onları sık sık görebileceğiniz bir yer burası şimdiden söylemesi. Yollarda kestanelere rastlayacaksınız bolca, açılmamış yenmeyi bekleyen, tabi ki hayvanlar tarafından. İnsanların yemesine uygunlar mı bilemiyorum, onlarında çeşitleri var diye biliyorum.
472 dönümlük bir araziye yayılmış olan, Emirgan korusunda, 120 adetten fazla ağaç türü yaşamaktadır. Koru içindeki köşkerin yapımı 1878 yılında tamamlanmıştır. Bu köşkler Padişah Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Şu anda yemyeşil ağaçların altında, püfür püfür esen rüzgarın sesiyle birlikte size yazıyorum bu kelimeleri. Emirgan korusu içinde, hem sarı köşk içinde hem de parklar bölgesinde namazlarınızı kılmak için, mescitler de bulunmaktadır.
Emirgan Korusu Nerede
Emirgan korusu, İstanbul Sarıyer ilçesinde bulunmaktadır. İstinye semti olarak bölgededir ve sahile yakın bir noktadadır. Tarif ile anlatmak gerekirse, Baltalimanı devlet hastanesinden, İstinye devlet hastanesine giden yol üzerinde sol taraf da kalmaktadır. Maslak semtinden aşağıya inerek de gidebilirsiniz. Maslağa kadar metro var, ondan sonrada minibüs veya otobüslerle aşağıya doğru inebilirsiniz.
Emirgan Korusuna Nasıl Gidilir?
Emirgan Korusu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Halkalı veya Marmaray treniyle Sirkeci istasyonuna geldikten sonra, Kabataş’tan kalkan Emirgan’a giden otobüslerle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca, İstanbul’da özel araç kiralama hizmetleri de mevcut olduğundan, araba kiralama ile de Emirgan Korusu’na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Emirgan korusuna her yerden rahatlıkla gidebilirsiniz. Hafta sonları yoğun olan bir bölge, bundan dolayı trafik yoğunluğu yaşayabilirsiniz yollarda. Sarıyerliler burayı bilir zaten, İstinye istikametine giderken sağ taraflarında, sahil kenarında yer alıyor. İstinye’den geçen bütün araçlarla gidebilirsiniz. Onun dışında, sahil kısmından yine Arnavutköy tarafından da geliniyor.
Aracınız yoksa ve metro kullanmak istiyorsanız, Maslak metro durağında inerek, dolmuş veya otobüsler yardımıyla aşağıya kadar inebilirsiniz. Hatta scooter ile de 15 dakika kadar bir sürede iniş yapabilirsiniz. Üstelik, Emirgan korusu içine scooterlarla giriş yapılmaktadır.
Motor girişlerine izin vermemektedirler. Motor ile geldiyseniz, güvenliğin hemen arka noktasına araçlarınızı park edebilirsiniz. Oradan yukarıya izin verilmiyor aslında yukarıda otoparklar mevcut ama giriş izni yok motosikletler için Emirgan korusuna.
Aşağıdaki toplu taşıma hatları Emirgan Korusu – yakınından geçiyor
- Otobüs: 22, 25E, 29Ş, 40B, 40T, 42T, 59RH
- Metro: M2
- Minibüs / Dolmuş: MİNİBÜS: SRY-14
Kendi aracınızla gelecekseniz de ister sahil yolundan, isterseniz de maslağa yönüne giden ana cadde üzerinden buraya ulaşabilirsiniz. Dışarıdan yiyecek ve içecek getirilmesi serbest ancak, ne olur yerlerimizi kirletmeyelim. Sigara içiyorsak, bu temiz hava vesilesiyle biraz daha azaltalım.
Burası Levent, Sarıyer, Maslak, Taksim, Şişli, Kağıthane gibi semtlere çok daha yakın bir yerdir diğer semtlere göre. Google yorumları da harika olan bir yer zaten emirgan korusu. Aşağıdan, adres ve yorumları inceleyebilirsiniz. Hatta buraya Sabancı Müzesi de çok çok yakındır. Dilerseniz ikisini bir gezmek için planda yapabilirsiniz.
Bayram gibi özel günler de haliyle çok daha kalabalık oluyor. Hafta sonu da keza normale göre biraz kalabalık oluyor ancak, alan çok büyük olduğu için, herkese yetecek kadar yer var diyebilirim. Sadece girerken sıra olabilir. Çok ama çok güzel bir yer. Resmen İstanbul’un ortasında bir cennet gibi. Bakımlı, temiz ve düzenli.
Her noktasında güvenlik var. Siz ve misafirlerinizin oturup çay içebileceği veya yemek yiyebileceği belediyeye ait dışarıya göre daha uygun ve aşırı lezzetli restoran var. 4 kişi tavuk ızgara, ortaya salata içecek ve çaya 450 Türk Lirası ödeniyor.
Tuvaletler ve çocuk oyun parkları var. Tuvaletlere 1 lira ödeniyor ve turnike sistemi mevcut. Ya bozuk paranız yada akbiliniz yanınızda olmalı ve içinde bakiye de olmalıdır. Burada akbil dolumu, yapılacak yer veya atm bulunmuyor. Biz Lale zamanında gitmeyi tercih ettik. Yalnızca otopark konusunda bir husus var oda tabela eksikliği.
İçeride araç park edebiliyorsunuz. İçeride Beltur’a ait kafe bulunmaktadır. Çay ve kahvenizi alabiliyorsunuz. Ayrıca emirgan korusu içinde, göl de bulunduğu için, hele hele şelalenin açık olduğu ana denk gelirseniz, harika fotoğraflık anlar yakalayabilirsiniz diyebilirim sizlere.
Emirgan Korusu Otopark Var Mı ?
Emirgan Korusu içerisinde otopark mevcuttur. Araçlar gidişler de para alınıyor. Giriş ücretlerini , ücretler kısmında yazacağım. Ayrıca bir daha içerisinde otopark ücreti alınmamaktadır. Üç tane çok büyük bir otoparkı mevcut. Ama ne kadar büyük olursa olsun, hafta sonları İstanbul ‘ a yine de yetmekte zorluklar yaşanacaktır. Kalabalık bir şehir artık İstanbul, yerlisiyle yabancısıyla.
Emirgan Korusu Videosu
Emirgan korusunu gitmeden görmek istiyor musunuz ? O zaman sizler için videoyu izleyebilir, gitmeden de görebilirsiniz. Kanala abone olursanız çok memnun edersiniz. Video çekimi her ne kadar amatörce de olsa, sizler için organik olarak çekip, buraya koyuyor olmamın bir öneminin olduğunu düşünmeniz beni çok mutlu eder. Elimden geldiğince her yerini, kısa bir şekilde videoya eklemek istedim.
Emirgan Korusunda Mangal Yakmak Yasak Mı ?
Emirgan korusu içinde mangal yakmak yasaktır. Bunu bilerek gitmenizi isterim. Dumansız bir alan olması sebebiyle, Belgrad ormanından farklı bir havaya sahiptir. Yine aynı şekilde, Emirgan korusunda semaver yakılması da yasaktır. Ateşli enstrümanlar burada yasak durumda.
Emirgan Korusu Giriş Ücretleri 2023
Emirgan korusu giriş ücretleri 2022 fiyatları ise, fiyatları İspark belirlemekte ve giriş de ücretleri, İspark görevlileri almaktadır. Bununla birlikte fişinizi de veriyorlar. Ayrıca hem nakit hem de kredi kartıyla Emirgan korusu giriş ücretlerini ödeyebilirsiniz. Nakit ödeme yapılırsa, kuyruk daha hızlı ilerleme şansı buluyor hafta sonları. Emirgan korusu otopark araç kapasitesi ise, 300 araçlıktır.
Aynı zaman da aylık abonman seçeneği de mevcut. Otopark sabah 06:00 ile 22:00 arasında açıktır. Otopark açık otoparktır. Etkinlik giriş fiyatı ise şuan 50 liradır. Turkcell’lilere ücretsiz ispark kullanma kampanyası, Emirgan korusunda geçerli değildir. Yaya olarak giriş yapmak Emirgan korusuna ücretsizdir. Sadece araçlarla girişlerde, otopark ücreti alınmaktadır. Güncel fiyatlar için aşağıdaki linke bakabilirsiniz. https://ispark.istanbul/otoparklarimiz/
Bilet Türü | Giriş Ücretleri |
Otomobil | 50,00 TL |
Minibüs | 70,00 TL |
Otobüs | 1000,00 TL |
Motosiklet | 25,00 TL |
Aylık Abonman | 1000,00 TL |
Emirgan Korusu Giriş Ücretleri
Emirgan Korusu Kahvaltı ve Yemek Fiyatları
Emirgan korusunda, sarı köşk içinde, boğaz manzaralı masalarda kahvaltınızı da yapabiliyorsunuz. Boğaz manzarası çok yakın değil öncelikle onu belirtmiş olayım. Üstelik Balıkesir kahvaltısının eşsiz lezzetleri de artık İstanbul da. Yemek saati 13:00 den sonra başlıyor. Bu saate kadar her sosyal tesis de olduğu gibi kahvaltı veriliyor.
Emirgan Korusu: İstanbul’un En Güzel Kahvaltı Mekanlarından Biri
İstanbul’da kahvaltı yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan Emirgan Korusu, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla İstanbul’un en önemli turistik mekanlarından biridir. Konumu itibariyle hem Anadolu Yakası’ndan hem de Avrupa Yakası’ndan rahatlıkla ulaşılabilen Emirgan Korusu, harika bir İstanbul manzarası eşliğinde güzel bir kahvaltı keyfi sunar.
Emirgan Korusu Kahvaltı
Emirgan Korusu, İstanbul’da birçok güzel kahvaltı mekanı arasında önemli bir yere sahiptir. Yeşilin her tonunu barındıran doğal dokusu ve tarihi yapılarıyla, kahvaltı keyfini iki katına çıkaran Emirgan Korusu’nda birçok kafe ve restoran bulunmaktadır. İster kahvaltıda sadece çay ve simit ile gününüze başlayabilir, isterseniz de çeşit çeşit lezzetlerle dolu açık büfe kahvaltılarının tadını çıkarabilirsiniz.
Emirgan Korusu Yemek Fiyatları
Öncelikle yemeklerden başlayalım, daha sonrasında da koru da kahvaltı fiyatları ne kadar bunları yazıyor olacağım. Bir kaç yemek fiyatını sizlerle paylaşacağım. Ardından da sizlere menüyü paylaşacağım. Asıl güzel olan kısım, menünün güncel kare kodunu sizlere yazının en alt kısmında paylaşacağım.
Böylece Emirgan korusu güncel kahvaltı ve yemek fiyatlarını öğrenme şansınız olur diye düşündüm. Bu kodu telefonunuzun kod okuyucusuna okuttuğunuz da güncel fiyatlar internet sayfasında açılacaktır.
Mesela Kirde kebabı biftekli oluyor fiyatı yazıyı yazdığım tarihte 129 lira olarak geçiyor. Ben mantı denedim, 70 lira. Izgarada terbiyeli tavuk 85 lira.
Ben Osmanlı usulü mantı yedim. Kötü değildi ama harika da değildi. Ama ızgara tavuk harikaydı diyebilirim. Yan tabaktan otlanma usulüyle bir kaç kez tadına bakma fırsatı buldum.
Keşke tavuk yeseydim bende. Üstelik mantıya göre çok daha doyurucu bir tabak geldi. Resimleri hemen alt kısma bırakıyorum.
Kahvaltı Fiyatları
Yalan yok kahvaltı yapmadım burada. Çünkü ben gittiğim de kahvaltı servisi bitmişti çoktan. Ama normal sosyal tesis kahvaltısının bir tık üstünde olacağını düşünüyorum burası için. Emirgan korusunda kahvaltı fiyatları, tek kişilik 89 lira şuanda. Şayet iki kişi gittiyseniz, son dönemde çok daha popüler olan, serpiştirilen kahvaltıdan yemek istiyorum ben diyorsanız, iki kişilik kahvaltı için 249 lirayı gözden çıkarmalısınız Emirgan korusunda.
Diğer fiyatlar, yumurtalar, sıcak başlangıç, soğuk başlangıç fiyatlarına aşağıdaki resimden ulaşabilirsiniz.
Emirgan Korusu Lale Festivali Ne Zaman Yapılıyor ?
Emirgan da lale korusu festivali, rengarenk geçiyor biliyorsunuz ve her sene haberlere de konu olan bir olaydır. Rengarenk, mis gibi, pırıl pırıl, bir çok renkte lalelerle, dolup taşıyor burası. Resim çekmek isteyenlere kareler, içinin açılmasını isteyenlere bir nefes oluyor Emirgan Korusu, lale festivali dönemlerinde.
2006 yılından beri, sanırım Rahmetli Kadir Topbaş zamanından bu yana düzenlenmeye başlanan bir festivaldir. Her sene Nisan, Mayıs aylarında Emirgan Korusunda, Lale Festivali yapılmaktadır. Koru içinde bir tane de seyir terası bulunmaktadır ancak seyirlik bir manzarası çok fazla yok diyebilirim.
Darıca hayvanat bahçesinin giriş ücretlerine buradan göz atabilir, ailecek hem doğa hem de hayvan sevgisini gelecek nesillere aktarabilirsiniz.
Emirgan Korusunda Müze Kart Geçiyor mu
Emirgan korusunda müze kart geçmemektedir. Yaya girişleri zaten ücretsiz olan bir yerdir. Aracınızla geldiğinizde de bunun için otopark ücreti alınmaktadır.
Emirgan Korusu Gitmeden Gör (Sanal Tur)
Emirgan korusunu gitmeden görmek istiyorsanız şayet. İstanbul Belediyesi tarafından idare edilen internet sitesi üzerinden, buraya gelmeden de buranın nasıl bir yer olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Genellikle gölet kısmını gösteriyor kamera ancak, çok daha büyük bir alana sahip diyebilirim.
Kamera diğer güzelliklerin hepsini muhtemelen alamayacaktır. Kolay ulaşmanız için aşağıya linkini bırakıyorum. Buraya tıklayarak, Emirgan korusunu izleyebilirsiniz canlı olarak. Emirgan Korusu sanal tur : https://istanbuluseyret.ibb.gov.tr/emirgan-2
Emirgan Korusu Ziyaret Saatleri
Haftanın her günü saat 06.00’da açılmakta olan Emirgan Korusu 23.00’da kapanmaktadır. Köşklerin açılış saati ise sabah 09:00 olarak geçmektedir. Hafta sonu kalabalık olacağından, yer bulmakta da sorun yaşayabilirsiniz, yemek yemek için.
AÇILIŞ SAATİ | KAPANIŞ SAATİ |
---|---|
06:00 | 23:00 |
Emirgan Korusu Engelli Araçlara Uygun Mu ?
Emirgan korusu engelli ziyaretçilerin gezmesi için uygun bir yerdir. Girişi düz ayaktır ve içeriyi dolaşma yerleri, alanları vesaire, düz ayaktır. Yemek yerleri, kafe, gölet her yere giriş yapabilirsiniz. Alan çok büyük olduğu için, şarjınız dolu olarak gelmeniz de fayda vardır. Yokuşlar da mevcut çünkü azda olsa.
Emirgan Korusu Hikayesi
Emirgan Korusu, Osmanlı döneminde av köşkleri ve bahçeleri ile ünlü bir mekan olmuştur. İlk olarak II. Mahmut döneminde saray bahçesi olarak kullanılan Emirgan Korusu, zamanla değişikliklere uğramış ve günümüze kadar gelmiştir.
Emirgan Korusu’nun en ünlü yapılarından biri Sarı Köşk’tür. Sarı Köşk, Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ve günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Sarı Köşk, Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Emirgan Korusu’nun diğer ünlü yapısı ise Beyaz Köşk’tür. Beyaz Köşk, II. Abdülhamid döneminde yaptırılmış ve günümüzde restoran olarak hizmet vermektedir. Beyaz Köşk, mimarisi ve tarihi dokusu ile ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır.
Leave a Comment