İçindekiler
- 1 Resim Müzesi Giriş Ücretleri
- 1.1 İstanbul Resim Müzesi Nerede ?
- 1.2 Beşiktaş Resim Müzesi Nasıl Gidilir ?
- 1.3 Resim Müzesi’nde Neler Var ?
- 1.4 Resim Müzesi Yasakları Neler ?
- 1.5 Resim Müzesi’nde Müze Kart Geçerli Mi ?
- 1.6 Resim Müzesi Hangi Günler Kapalı ?
- 1.7 Resim Müzesi Giriş Ücretleri 2022
- 1.8 Resim Müzesi Pazartesi Günü Açık Mı ?
- 1.9 Resim Müzesi Hangi Saatler de Açık ?
- 1.10 Resim Müzesi Engelli Araçlara Uygun Mu ?
- 1.11 Resim Müzesi Piknik Yapılır Mı?
- 1.12 Resim Müzesi Kahvaltı
- 1.13 Resim Müzesi Otopark Var Mı ?
- 1.14 Resim Müzesi’nde Restaurant Var Mı ?
Son Güncelleme 10 Aralık 2022
Resim Müzesi Giriş Ücretleri
Resim Müzesi’ni gezmek için bugün Beşiktaş’tayız. Milli saraylara bağlı olan, İstanbul resim müzesi Beşiktaş ilçesinde bulunuyor. Ankara’dan gelen misafiri mi götürebilecek çok fazla bir seçenek bulamadım ve o sırada Beşiktaş’ta olduğumuz için, daha önce de gezme fırsatı bulamadığımdan dolayı tercihim resim müzesi oldu. İyi ki de tercih etmişim, çok güzelmiş, değişikmiş. Neler neler varmış meğer.
Beşiktaş’ta bildiğiniz gibi Deniz müzesi de mevcut. Deniz müzesi mi yoksa resim müzesi mi daha keyifli olur diye ikilemde kaldık. Ben daha önce kendim bir kez niyetlenmiştim fakat, hem fotoğraf çekmek yasak olduğu için, hem de çok bir beklentim olmadığından dolayı gezmemiştim.
Fakat size şunu söyleyebilirim ki resim müzesi Deniz Müzesi’nden çok daha güzel. İkisi arasında tercihte bulunmak zorunda kalırsanız mutlaka Milli Saraylar Resim Müzesi’ni tercih edin derim ben. Tabloların çoğu 1800 ile 1900 yılları arasına ait. Yani baktığınız şeyler ortalama 200 yıllık tablolar.
Osmanlı Dönemi’ndeki sultanların ve yabancı ressamların tabloları sergilenmekte. Yaklaşık olarak 200 adet tablo, özel olarak ışıklandırılmış durumda. Tabloların daha güzel sergilenmesi için, özel ışıklandırma yapılmış. Tablolar haricinde mekan loş olduğu için bu karanlık ortam birlikte, baş ağrısı ve mide bulantısı yapabiliyor.
Resim Müzesi’nde hem yabancı ressamların, hem de Osmanlı Sultanları’nın tabloları mevcut. Her ne kadar bu yabancı ressamlardan eğitim almış olsalar da, Osmanlı Sultanları’nın yapmış olduğu tablolar tabii ki diğerlerine göre daha basit kalkmış diyebiliriz.
Ama gene de ecdadın çizmiş olduğu tabloları görmek, onların kültür ve sanata önem verdiğini görmek şahit olmak güzel bir şey. Basit derken ne demek istediğimi gördüğünüzde kendinize anlayacaksınız. Bir İvan’ın çizdiği resim ile bizim paşaların resmi arasında çok fark var. Yakın olanlarda var elbet ama diğerleri fena gerçekçi.
Osmanlı Sultanları’nın yapmış olduğu tablolardan benim en çok sevdiğim, Şeker Ahmet Paşa’nın çizmiş olduğu tablolar oldu. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün de çok güzel çizilmiş bir tablosu mevcut. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu tablosunu Jean Weinberg yağlı boya tekniği ile resmetmiş. Kendisi yahudi asıllı bir Rumendir ve o dönem Beyoğlu’nda bir fotoğraf dükkanı varmış.
Beşiktaş Resim Müzesi’nde tabloların haricinde Kanuni Sultan Süleyman’ın kılıcı ve Hançerli’de sergilenmekte. Üzerindeki işlemeler ile çok güzel muhafaza edilmiş ve ürün olarak da harikulade 2 parça diyebilirim. Yazımın başında belirttiğim gibi Benim resim Müzesi’ne dair çok bir beklentim yoktu fakat dolaşıp sergilenen ürünleri gördükçe hayran oldum.
Buraya kadar gelmişken, eğer isterseniz resim müzesi gişesinden, Dolmabahçe ile birlikte çift bilet alabilirsiniz. Resim Müzesi’nin içerisinden Dolmabahçe Sarayı’na da geçiş yapabiliyorsunuz.
Resim Müzesi’ni tamamen gezmek ortalama bir buçuk saat sürüyor. Tabii ki bu kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Hem yürüyüş tempomuz, hem de merakınıza göre, eserleri inceleme süreniz, bu süreyi azaltacak ya da kısaltacaktır. Eğer ki çift bilet aldıysanız ve Dolmabahçe Sarayı ile birlikte gezeceksiniz yaklaşık 3,5 ile 4 saatlik bir süreyi gözden çıkarmalısınız.
Boğaz manzaralı bir bahçesi mevcut. İçerisinde limon ağaçları, kazlar, ördekler ile beraber mükemmel bir bahçe. Bu bahçe içerisinde de bir kafe mevcut, son derece şık. Resim çekmeyi seviyorsanız, harika kareler yakalayabilirsiniz.
Çünkü müze içerisinde resim çekmek yasak olsa da, dış alanlarda, kafede bahçede resim ve video çekmek serbest. Belirttiğim gibi müze içerisinde eserleri ve müzeyi fotoğraflamak video çekmek. Yazımızın içerisine eklemek için, arkadaşımın daha önce çekmiş olduğu fotoğrafları ekliyorum ki, gitmeden önce ne tür eserler göreceğiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bunlar sadece örnek. Çok daha güzel eserler mevcut İstanbul Resim Müzesinde.
İstanbul Resim Müzesi Nerede ?
Resim müzesi, Beşiktaş ana cadde üzerindedir. İnönü stadından, Beşiktaş meydana doğru geldiğiniz de sağ taraf da kalıyor. Aynı zamanda Deniz müzesine çok yakın bir konumdadır.
Beşiktaş Resim Müzesi Nasıl Gidilir ?
Resim müzesine her yerden gidebilirsiniz. Anadolu yakasından vapurla Beşiktaş iskelesinde inerek 5 dakika kadar yürüme ile gidebilirsiniz. Akaretlerden aşağıya Nişantaşı’ndan inebilirsiniz. Otobüsle Beşiktaş’a giden bütün otobüslere binerek gidebilirsiniz. Yine Zincirlikuyu’ya metrobüs ile gelerek, otobüsle veya minibüslerle Barbaros caddesinden aşağıya doğru inerek de buraya ulaşabilirsiniz. Şayet İstanbul’un diğer bölgesi olan, daha Avrupa yakası kısımlarından gelecek olursanız.
İster Taksim’e metro ile gelin oradan aşağıya füniküler ile kabataş’a inerek 15 dakika kadar yürüyerek ulaşın. İsterseniz de Sirkeci tarafından tramway ile gelerek 15 dakika kadar yürüyün siz bilirsiniz. Aracınızla ile gelecekseniz, Kağıthane tünelden geçerek de direk Beşiktaş stadının yanından sola dönerek İstanbul Milli Saraylar Resim Müzesine ulaşabilirsiniz.
Resim Müzesi’nde Neler Var ?
Resim müzesi içinde, iki adet kafe mevcut. Yaklaşık 200 tane yabancı ve Osmanlı sultanlarının yapmış olduğu eserler, tablolar mevcut. Tarihi boyalar, fırçalar mevcut. Kanuni Sultan Süleyman’ın kılıcı mevcut. Tarihi bir hamam mevcut. Oturmak için içerisinde ufak divanlar olan, içi karanlık, tabloları ise aydınlık olan bir müze burası. Kimi tablo İstanbul sokaklarına, kimi tablolar meyvelere, kimi eseler ise tarihi savaşlarla resmedilmiş durumda.
Resim Müzesi Yasakları Neler ?
Resim müzesi içerisine yiyecek ve içecek ile girilmesi yasak. Aynı zamanda tabloları ellemek, uzanmak, fotoğraf ve video çekmekte yasak. Ayakkabı ile gezmek de yine aynı şekilde resim müzesi yasakları arasında yer almaktadır. Ayağınıza galoş giymeden içeri alınmıyorsunuz. İçeride güvenlik görevlileri sürekli dolaşıp kontrol ediyor. Lazerler var sürekli kontrol altındasınız.
Resim Müzesi’nde Müze Kart Geçerli Mi ?
Milli Saraylara bağlı olduğundan dolayı, İstanbul Resim Müzesin de müze kart geçerlidir. O sırada gezilecek bir çok yer var, hemen hemen hepsinde geçerli müze kart. Üstelik müze kartı hemen oracıkta, mobil uygulama üzerinden hızlıca alabilirsiniz. Barkod oluşturarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Resim Müzesi Hangi Günler Kapalı ?
Resim müzesi, Pazartesi günü, Dini bayramların birinci günü ve 1 Ocak’ta kapalıdır.
Resim Müzesi Giriş Ücretleri 2022
Resim Müzesi’ne giriş ücreti Şu an için 40 TL. 25 yaş altı öğrenciler için 15 TL, yabancı ziyaretçiler için 90 TL’dir. Şu an için müze kartın ücreti, 60 lira ve çıkarttığınız andan itibaren 1 yıl boyunca geçerli olacak şekilde tüm Milli Saray müzelerine ücretsiz bir şekilde girebiliyorsunuz. 40 lira verip bir müze gezmek varken, 60 lira vererek tüm güzelleri gezmek, tabii ki çok daha mantıklı ve ben de bu şekilde giriş sağladım.
Resim Müzesi Pazartesi Günü Açık Mı ?
Resim müzesi Pazartesi günleri kapalıdır.
Resim Müzesi Hangi Saatler de Açık ?
Resim müzesi sabah saat 09:00 ile akşam 17:00 arasında açıktır. Ancak gişe 16:30 da kapanmaktadır.
Resim Müzesi Engelli Araçlara Uygun Mu ?
Beşiktaş resim müzesi genel olarak, engelliler için uygun bir mekan. Tekerlekli sandalye ile rahatça geçebilirsiniz. Sadece hamam erişilebilir değil. Dışında bulunan 15 adet basamak ile giriş yapılıyor. Ziyaretçiler için asansör göremedim ama, görevlilere durumu belirttiğiniz takdirde, personelin eşya taşıma içinde kullanmış oldukları asansörü, kullanmanıza yardımcı olacaklardır diye düşünüyorum.
Resim Müzesi Piknik Yapılır Mı?
Bahçesinde, boğaz manzaralı oturarak, mis gibi havayı içinize çekebilir, tarihle birlikte oturabilirsiniz. Çok büyük bir bahçesi olmayan bir yer burası. Tabi ki burada piknik yapmak yasaktır.
Resim Müzesi Kahvaltı
İçinde bulunan kafe de kahvaltınızı yapabilirsiniz. Çok fazla seçeneğin olduğu bir yer değil.
Resim Müzesi Otopark Var Mı ?
Resim müzesine ait bir araç otoparkı bulunmamaktadır. Dışarıda, Beşiktaş da aracınızı park edebilirsiniz. Yol kenarlarında İspark otoparkları mevcut. Aynı zamanda akaretler tarafında da kapalı, katlı otopark mevcut. Otopark ücretleri biraz yüksektir bilginize.
Resim Müzesi’nde Restaurant Var Mı ?
Resim müzesi içerisinde kafeterya mevcut. Deniz manzaralı, 10 masalık çok hoş bir kafe. Boğaz manzarasına karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz. Aynı zamanda mükemmel bir bahçesi var.
Çok güzel bir saray, Osmanlı İmparatorluğu’nun Zenginliğini anlamak için onu görmelisiniz.
İstanbul’u keşfetmek isteyen herkesin gitmesi gereken birçok ressamın eserinin yer aldığı bir müze. İçinde oldukça fazla eser var ve bina çok güzel. Özellikle tavan işlemelerine dikkat etmenizi tavsiye ederim. Müzeyi gezmek yaklaşık bir saat sürüyor. İçeride fotoğraf çekmek yasak görevliler sürekli uyarı yapıyor. Giriş katta Atatürk’ün güzel bir portesi yer almakta. Gezi bitiminde girişin solunda yer alan Şeker Ahmet Paşa Çay salonunda boğaz manzarası eşliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.