sumela

Sümela Manastırı

Son Güncelleme 1 Mart 2023

Sümela Manastırı, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde, Trabzon ilinin Maçka ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Manastırın kuruluş tarihi kesin olarak bilinmese de, 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Sümela Manastırı, İsa’nın havarilerinden olan Aziz Barnabas’ın öğrencilerinden olan iki keşiş tarafından kurulmuştur.

Manastır, dik bir kayalık üzerine inşa edilmiştir ve dağın yamacına oyulmuştur. İçerisinde kilise, şapel, yemek salonu, su kaynakları ve konaklama alanları bulunmaktadır. Manastırın en önemli özelliklerinden biri de freskleridir. İç duvarlarına yapılan bu resimler, Bizans dönemi sanatının en önemli örneklerinden biridir.

Sümela Manastırı, Osmanlı dönemi boyunca da kullanılmıştır. Manastırın koruyucu duvarları ve savunma kulesi de bu dönemde eklenmiştir. Manastır, 20. yüzyılın başlarına kadar kullanılmıştır. Ancak, 1923 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesi sırasında, Yunanistan’dan gelenlerin yerleştirileceği bir yer olarak kullanılmak üzere boşaltılmıştır.

Sümela Manastırı, 2010 yılında başlayan bir restorasyon süreci sonrasında yeniden ziyarete açılmıştır. Restorasyon çalışmaları yaklaşık 4 yıl sürmüş ve 2016 yılında tamamlanmıştır. Manastır, ziyaretçilerine muhteşem bir tarihî ve doğal güzelliklerle dolu bir ortam sunmaktadır.

Manastıra giriş, sarp kayalıkların üzerine yapılan merdivenlerden sağlanmaktadır. Manastırın içindeki yapılar arasındaki geçişler, dar merdivenler ve koridorlarla sağlanmaktadır. Ziyaretçiler, manastırın içindeki şapeli, yemek salonunu ve diğer odaları gezebilirler. Ancak, bazı bölümlere ziyaretçilerin girmesi yasaklanmıştır.

sümela manastırı giriş ücretleri 2023

trabzon’un maçka ilçesinde karadağ peteklerinde yer alan sümela manastırı, altındere vadisi’ne tepeden bakan muazzam manzarası ile dünya’nın önemli inanç turizmi noktalarının başında geliyor. erken dönem hristiyan aleminde bir inzivaya çekilme yeri olan sümela manastırı hz. isa’nın annesi hz meryem’e adanmış bir ibadet yeridir.

  Karagöz Müzesi

sümela manastırı ismi nereden geliyor?

üzerine inşa edilen karadağ’ın eski adı olan “soumela” zaman içerisinde, halk deyişi ile sümela olmuş. ayrıca sümela manastırı’nın günümüzdeki orijinal adı da karadağ kutsal meryem manastırı’dır. uluslararası kaynaklarda ise soumela monastery şeklinde karşımıza çıkıyor.

sumela manastiri giris ucreti

sümela manastırı hem osmanlı imparatorluğu döneminde hem de bizans imparatorluğu döneminde ibadet yeri olarak hizmet vermiştir. 1923’te çıkan mübadeledede manastır terk edilmiş, 1930’larda çıkan bir yangın sonucu önemli bir bölümü tahrip olup, yakın zamanlardaki restorasyon ile birlikte ziyarete açılmıştır.

sümela manastır giriş ücreti 2023

türkiye’de en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan sümela manastırı giriş ücreti 125 tl’dir. 125 tl vererek almış olduğunuz bu bilete altındere milli parkı giriş hakkı da dahildir. sümela manastırı’nı gezmeyip sadece altındere milli parkı’na girmek istiyorsanız bunun ücreti 10 tl’dir. 18 yaşından küçük öğrenciler hiçbir ücret ödemeden giriş yapabilirler.

sümela manastırı kimler ücretsiz ziyaret edebilir?

belirttiğimiz gibi 18 yaş altındaki türkiye cumhuriyeti vatandaşları ve bu yaşın altındaki öğrenciler,

  • 65 yaş ve üzeri tc vatandaşlar,
  • gaziler ve kendilerine refakat eden anne, baba, eş ve çocukları,
  • şehit yakını kart sahipleri,
  • tc vatandaşı olmayan engelliler ve yanında bir adet refakatçi,
  • zorunlu hizmete tabi olan er ve erbaşlar,
  • icom ve icomos ile unesco kartı sahipleri,
  • seyahat acentesi sahipleri ya da seyahat acentesi sorumlu müdürleri
  • kültür ve turizm bakanlığı personeli
  • kültür ve turizm bakanlığı emeklisi ile kendisine refakat eden anne, baba, eş, çocukları
  • 8 yaşındaki ya da daha küçük yabancı uyruklu çocuklar
  • erasmus öğrencileri ve bu öğrencilere refakat eden öğretmenler
  • müze ve ören yeri olan il ve ilçelerin mülki idare amirleri
  • büyükşehir, il, ilçe ya da belde belediye başkanı ve yanında en fazla 10 kişi
  • resmi görevde bulunan müze ve ören yerine giriş zorunluluğu olan jandarma genel komutanlığı ve emniyet genel müdürlüğü’ne bağlı kolluk kuvveti personeli
  • ticaret bakanlığı gümrükler muhafaza genel müdürlüğü personeli olup, kurum kimliğinin arka kısmında 640 sayılı khk’nın 39. maddesi uyarınca “silah taşımaya yetkilidir” ibaresi yer alan gümrük muhafaza personeli,
  • milli eğitim bakanlığı’na bağlı resmi ve özel ilk ve orta öğretim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmenler geçerli kimlik kartlarını ibraz etmeleri kaydıyla,
  • ülkemizde görev yapan büyükelçi, başkonsolos ile refakatindeki eş ve çocukları,
  • üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler geçerli bir öğrenci kimlik kartı ibraz etmeleri kaydıyla,
  • yüksek yargı organlarının başkanları ve başsavcıları ile beraberindeki heyetler,
  • tarım ve orman bakanlığı personeli refakatlerindeki anne, baba, eş ve çocukları.
  Diyarbakır Meryem Ana Kilisesi

sümela manastır müze kart geçiyor mu?

müzekart sahibi iseniz trabzon sümela manastırı’na ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

sümela manastırı hangi saatler açık?

sümela manastırı ziyaret saatleri 08:00 – 17:00 arasındadır. haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. tabii ki her müzede olduğu gibi farklı koşullar doğrultusunda bölümleri ya da tamamı ziyarete kapalı olabilir. oraya kadar gidip öyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız yola çıkmadan önce aşağıdaki linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

link

Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir